De lente van 2013 begon erg laat, na een lange en koude winter. We hadden een deel van het zaad voor bloemen en groenten al voorgezaaid achter de ramen van het verwarmde deel van onze grote schuur. Alle zaadjes die door Martha waren achtergelaten in de kas én alle meegenomen zaadjes uit Nederland werden gebruikt, dus het werd een aardig mengelmoesje.

De lente werd gevolgd door een mooie, zonnige en droge zomer. We waren continu met gieters en tuinslangen in de weer, maar daar zullen we niet over klagen. Deze prachtige warme zomer compenseerde de natte herfst, de ellenlange winter en de late lente van het voorafgaande seizoen ruimschoots.

De tuintoppers van deze zomer: Uien, wortels, knoflook, aardappels, radijzen, rabarber en peulen. En ook nog rode en zwarte bessen. Vermeldenswaardig zijn ook de afrikaantjes, die de hele zomer in bloei stonden.


De kas-toppers:
Tomaten, komkommers, augurken en paprika’s. Massa’s!
Halfgeslaagd
: Wilde aardbeien, aardperen, boerenkool, buitentomaten en Amerikaanse bosbessen.

Totaal mislukt: Duindoornbessen, courgettes, spruitjes, bloemkool, kruisbessen, druiven en bramen. De duindoorn- en kersenboom gaven dit jaar simpelweg geen oogst, de bramen- en druivenstruik waren noodgedwongen kortgeknipt vanwege schilderwerk, de kruisbesstruik viel ten prooi aan een horde hongerige rupsen en zowel de spruitjes als de bloemkool werden het slachtoffer van koolvliegjes. De boerenkool overleefde deze laffe aanval ternauwernood…

Van moeder natuur: Veel bosbessen en frambozen, maar weinig paddenstoelen. Verder paardenbloemen en dennenknoppen voor een experiment met zelfgemaakte siroop.

Tuinlessen die we hebben geleerd:

1. Verbouw geen koolsoorten als je niet van plan bent deze af te gaan dekken

2. Geloof niet dat je rupsen weg krijgt door alleen je best te doen

3. Berenklauw uitroeien gaat niet zomaar, het gaat erom wie de langste adem heeft

4. Denk niet dat je de zomer kan gebruiken om vakantie te vieren (!)

5. Als het eenmaal vriest, kan je het verder wel vergeten met je tuin