Snöbäckens goud(door Camilla)

Soms moet een project, lang voordat je het daadwerkelijk kan realiseren, in gang gezet worden. Zo was het ook met “Snöbäckens Dennenknoppensiroop“. Al in de vroege zomer verkenden we ons eigen kleine dennenbosje vlijtig met een schaar en een emmer. Dennenknoppen moet je oogsten als ze zacht zijn, en je kan er maar een beperkt aantal per boom van plukken.

De dennenknoppen werden gekookt en er ontstond een heerlijk ruikend “basissap”. Nu wilde het toeval dat we zojuist een hele lading andere siroop hadden gemaakt, nl. paardenbloemensiroop. Die siroop past prima bij de zomer, bijvoorbeeld op ijs. Daarom moest de dennenknoppensiroop noodgedwongen even wachten, en werd het sap ingevroren in afwachting van koudere tijden.

Toen de herfstkoude zijn intrede deed, was het moment daar om een deel van het sap te ontdooien en dit te gaan verwerken tot dennenknoppensiroop, volgens een eigen, geheim recept. Het huis vulde zich opnieuw met een heerlijke dennengeur. De siroop werd eerst wit en schuimend, maar kreeg vervolgens een mooie goudrode kleur, als vloeibare barnsteen.


Het resultaat was een voorraad van maar liefst 76 potjes eigengemaakte dennenknoppensiroop. Lekker voor in de thee, bij pannenkoeken, bij ijs. Of gewoon puur, bij verkoudheid, vastzittende hoest of keelproblemen.


Dit weekend (7&8 december) zal de siroop, in geschenkverpakking, verkocht worden op de kerstmarkt in Boo, bij Hjortkvarn.