Vossenbessenjam (door Camilla)

Zweden zijn helemaal gek van lingonsylt (vossenbessenjam). Ze eten het echter niet op de boterham. Ze eten het bij het avondeten! En natuurlijk is deze jam het lekkerst als je hem zelf maakt.

Onlangs deed zich in Snöbäcken een calamiteit voor: de vossenbessenjam was op. Een licht gevoel van paniek maakte zich van mij meester, terwijl de rest van mijn huisgenoten de schouders ophaalde. Dat met Zweden en vossenbessenjam, dat snappen ze nog niet. Ze wonen ook pas anderhalf jaar in Zweden…

Nu wil ik niet al te hoge eisen stellen, maar een beetje inburgering kan toch geen kwaad? Ik heb al die jaren in Nederland toch ook een heleboel typisch Nederlandse gerechten leren eten? Het ene was nog vreemder dan het andere. Boerenkool, wortelstamppot, nasibal, friet met zuurvlees of satésaus. Om er maar eens een paar te noemen.

Nee, om een verhoogde vossenbessenjamconsumptie (wat een mooi woord is dat!) te bewerkstelligen, haalde ik een paar zakken met ingevroren vossenbessen van afgelopen zomer uit de grote vrieskist in de schuur.

Ik dacht aan de droge zonnige zomerdagen toen we de bessen plukten. We hadden net een duik in een meer in de buurt genomen. Onze Nederlandse vrienden die op bezoek waren vonden het exotisch, zo’n bos met allemaal bessen die erop wachten om geplukt te worden. Aan de slag dus!

Zowel wij als de vossenbessen liepen nogal rood aan…


Met de zakken ontdooide vossenbessen onder arm ging ik naar de keuken. Ik zocht op Google naar een makkelijk recept voor vossenbessenjam, en was zoals gewoonlijk een beetje slordig met het volgen van de instructies. Het resultaat was – enigszins onverwacht – een overheerlijke vossenbessenjam!

Dat moet toeval zijn geweest, want ik ben nog lang geen kampioen “vossenbessenjam maken”…

Maar nu ben ik lichtelijk chagrijnig. Waarom?

1: Ik weet niet meer welk recept ik heb gebruikt

2: Mijn huisgenoten willen er nog steeds niet van proeven!

Is er iemand met een recept dat mijn weerbarstige huisgenoten kan veranderen in grote vossenbessenjam-fans?

Tips en recepten zijn welkom!