Hjortkvarn is een klein dorpje op het Zweedse platteland dat – tegen de verdrukking in – vecht om te overleven en om leegloop tegen te gaan. Desondanks gonst het hier wel van de bedrijvigheid. In de eerste plaats moeten we natuurlijk ons eigen Veldman Huss Texts & Translations vermelden, dat zich bezighoudt met vertalingen en taaldiensten in het Nederlands, Zweeds en Engels. Daarnaast zijn er een aantal andere bedrijven en winkels die zeker het vermelden waard zijn:

Om te beginnen is er Boo Egendom, dat sinds mensenheugenis verbonden is geweest met de bosbouw en de houtzaag-industrie in de omgeving. Het bedrijf wordt gerund door de telgen van het adellijk geslacht Hamilton en staat wijd en zijd bekend om zijn activiteiten betreffende bosbouw, jacht, landbouw en toerisme. De Nederlandse vertaling van de website van Boo Egendom is verzorgd door Veldman Huss Texts & Translations. Onlangs zijn de activiteiten van Boo Egendom uitgebreid met de verkoop van lokale voedselproducten en wild, onder de naam Boo Vilt.


Het bedrijf Pink Castle Interior van Sandra Hamilton houdt zich bezig met huisinrichting en design. Op het terrein van het kasteel van Boo runt zij Slottsbooden, een rustiek winkeltje met cadeau- en designartikelen.


Hjortkvarn is van oudsher gegroeid rondom een grote houtzagerij. Dit is de belangrijkste werkgever voor de inwoners van Hjortkvarn en omgeving. De houtzagerij heeft sinds september 2013 een nieuwe eigenaar en gaat verder onder de naam Hjortkvarn Timber AB. Het transportbedrijf Hjortkvarns Energi- och Skogstransporter AB (HESAB) verzorgt voornamelijk houttransporten van en naar Hjortkvarn. Verder is er nog Hillers Skogs & Allservice AB, dat zich bezighoudt met allerlei klussen rondom tuin en bos voor particulieren.

Dan is er Gó Glass, een ijssalon met zelfgemaakt ijs, alleen in de zomer geopend. Onlangs is de salon uitgebreid met een groter assortiment en een zitgedeelte binnen. De ijssalon is ongekend populair in de zomer. Van heinde en verre komen mensen naar Hjortkvarn, en staan geduldig te wachten in lange rijen tot buiten toe. Naast allerlei ijsspecialiteiten zijn er ook een aantal lokale delicatessen te koop.


Zie ook het door ons geschreven artikel over de ijssalon in de krant Sydnärkenytt.

Het lokale winkeltje Hjortkvarns Livs is in de lente van 2013 heropend, tot grote opluchting en vreugde van Hjortkvarn en omgeving. Eindelijk zijn er weer levensmiddelen te koop in de buurt!


Er is ook een tankstation in de vorm van een onbemand Q-star -filiaal, met relatief lage brandstofprijzen. Bij het tankstation ligt een grote parkeerplaats waar vaak vrachtwagens en campers de nacht doorbrengen. Er zijn gratis toiletten en er staan banken om koffie te drinken, zowel bij het tankstation als bij het winkeltje, dat ook hier is gelegen. Ook vertrekken er vanaf hier bussen in de richting van Örebro.

Even buiten het dorp, in het plaatsje Haddebo, liggen Vita Krala, een klein restaurant/B&B met Nederlandse eigenaars, Haddebo Gärdesgård och Blommor met traditioneel houten hekwerk, bloemen en planten en Haddebo Byggtjänst, een timmerbedrijfje.

Al met al een bonte mengeling van winkels en bedrijven, van omvangrijke industriële ondernemingen tot ambitieuze eenmansbedrijfjes.