We wonen op een steenworp afstand van het plaatsje Hjortkvarn. Dit kleine dorpje langs rijksweg 51 heeft een charme die je niet meteen zal opvallen als je er passeert op doorreis. Het dorpje is ontstaan rondom een grote houtzagerij en de huizen vormen een mengelmoesje wat betreft bouwstijl en ouderdom. Zoals veel plaatsjes op het platteland van Zweden vecht ook Hjortkvarn om leegloop, trek naar de stad en bezuinigingen op lokale voorzieningen te overleven.

De voormalige basisschool van Hjortkvarn vormde tot voor kort de centrale plek in het dorp, maar is – hevige protesten ten spijt – met ingang van het schooljaar 2013-2014 helaas gesloten. Als bezuiniging, in opdracht van de Gemeente Hallsberg, waaronder Hjortkvarn valt. De kinderen gaan nu dagelijks met een schoolbus naar Pålsboda of Ljusfallshammar.

De natuur en het cultuurlandschap

Dit is wat Hjortkvarn en omgeving zo aantrekkelijk maakt. Hier liggen grote bossen en meren zij aan zij met statige landgoederen en de typisch rood-witte Zweedse houten huizen. Het gebied is niet erg toeristisch. Als je op een zonnige dag een mooi plekje aan het water zoekt dan is dat geen probleem. De meren zorgen voor voldoende zwem- en visgelegenheid. Vooral in het gebied rond het nabijgelegen gehuchtje Boo, dat onlosmakelijk met Hjortkvarn is verbonden, gaan ongerept natuurschoon en cultuurhistorie probleemloos hand in hand.

Een boeddhistisch klooster

Een bijzonder fenomeen in Hjortkvarn is de aanwezigheid een boeddhistisch klooster, genaamd “Tiratana“. Het is een klooster bedoeld voor boeddhisten uit Burma (Myanmar) en er wonen dus ook echte monniken. Het is een heel speciale gewaarwording om de in rode gewaden gehulde monniken en hun gevolg in het typisch Zweedse landschap rond Hjortkvarn te zien rondwandelen!

Monniken aan de wandel aan de rand van het dorpje Hjortkvarn. Foto: Anoo Niskanen

Hjortkvarn ligt centraal…of niet?

De huis- en grondprijzen in Hjortkvarn en omgeving zijn laag. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Hjortkvarn relatief ver weg ligt ten opzichte van steden, werk en voorzieningen. Maar aan de andere kant ligt Hjortkvarn juist precies halverwege tussen alles in: tussen Norrköping en Örebro, tussen Hallsberg en Finspång en tussen Pålsboda en Ljusfallshammar. Het is maar net hoe je het bekijkt dus!


In 2007 is Hjortkvarn zelfs uitgeroepen tot “demografisch middelpunt van Zweden”. Als alle inwoners van Zweden elkaar zouden willen ontmoeten, dan is Hjortkvarn dé plek in Zweden die gemiddeld genomen voor iedereen het meest dichtbij ligt. De gemiddelde afstand (in vogelvlucht) is in dat geval het kortst…