Update rabarberwijn. Gebotteld juni 2013, geproefd december 2013

Eerder schreven we al over onze pogingen om zelf wijn te maken hier in Snöbäcken. Hier volgt een update van de rabarberwijn:

Ingrediënten:

16 liter water

9 kg rabarber, in kleine stukjes gesneden

150 gram rozijnen

5 kg suiker

Wijngist voor 25 liter wijn

We hebben de volgende (relatief snelle) methode gevolgd:

Allereerst al het water gekookt en de rabarber toegevoegd (verse rabarber dient vooraf geschild te worden). Al roerend alle suiker en rozijnen toegevoegd. Vervolgens alles laten afkoelen.

Het complete brouwsel in een grote gistemmer overgeheveld. Zonder deksel, zodat er zuurstof bij kon, maar wél afgedekt met schone doeken. Vervolgens gist toegevoegd. Het is essentieel om dit bij de juiste temperatuur te doen (lees de aanwijzingen op de verpakking van de gist). Let op: alle suiker was op dat moment al toegevoegd!


Na vijf dagen gisting de rabarber en de rozijnen er uitgezeefd door middel van een zeefdoek, en het sap hier uit gewrongen. Alles overgeheveld in een jerrycan met waterslot, en water toegevoegd tot een totaal van 20-22 liter.


Vijf dagen lang twee keer per dag de jerrycan geschud om het koolzuur af te voeren, en vervolgens de wijn vijf dagen laten rusten. Deze werd roodachtig van kleur.

Alles overgeheveld in een schone jerrycan. Giststopper toegevoegd bij een alcoholpercentage van 13%. Met een tussenpose van enkele weken nog 2 extra overhevelingen gedaan om het resterende bezinksel te verwijderen en de wijn te klaren. De wijn was nog steeds een klein beetje troebel. Een derde overheveling had dit waarschijnlijk verholpen, maar we vonden het wel acceptabel zo.

Ontsmetten van de flessen in de oven, meer dan een uur op 150 graden celsius

Vervolgens hebben we de wijn gebotteld. Dit resulteerde in 26 flessen rabarberwijn! De rode kleur verdween weer en maakte plaats voor een normale witte wijnkleur.

We hebben de wijn zes maanden laten rusten alvorens voorzichtig te proeven. De wijn heeft een duidelijke rabarbersmaak. Het is even wennen maar het is zeker geen onaardige smaak!. Hoe de smaak zich verder gaat ontwikkelen valt uiteraard nog te bezien…