Update bessenwijn. Gebotteld juni 2013, geproefd december 2013

Eerder schreven we al over onze pogingen om zelf wijn te maken hier in Snöbäcken. Hier volgt een update van de bessenwijn:

Ingrediënten:

17 liter water

9 liter bessen, waarvan 6 liter rode bessen, 1,5 liter zwarte bessen en 1,5 liter kruisbessen

2 kg suiker

Wijngist voor 25 liter wijn

We zijn als volgt te werk gegaan:

Allereerst al het water samen met de (bevroren) bessen gekookt, in verschillende porties. Al roerend suiker toegevoegd en alles laten afkoelen. Na het bereiken van de juiste temperatuur (zie verpakking van de gist) is de wijngist toegevoegd.


Vervolgens alles overgeheveld in een grote gistemmer.

Na vijf dagen de bessen eruit gezeefd door middel van een zeefdoek. De wijn vervolgens overgeheveld in een jerrycan met waterslot, en 3 liter water toegevoegd waarin een kilo suiker was opgelost.

Het goedje gistte flink. Af en toe geschud om overtollig koolzuur af te voeren.

Na nog eens vijf dagen had de wijn een alcoholpercentage van 9% en hebben we 1300 gram suiker (in water opgelost) toegevoegd. Na weer vijf dagen was het percentage 10% en is er nogmaals suiker (in water opgelost) toegevoegd, ditmaal 850 gram.

Vervolgens enkele weken gewacht, en eind juli begonnen met overhevelen. Het alcoholpercentage was toen uitgekomen op 13%. Na nog eens een paar weken is de wijn weer overgeheveld en is er giststopper toegevoegd. Ongeveer een week later, begin september, hebben we de wijn gebotteld. Het werden 26 flessen bessenwijn.


We hebben de wijn 6 maanden laten rusten alvorens er voorzichtig van te proeven. De wijn heeft een mooie lichtrode, bijna rosé-achtige kleur. De smaak is prima. Het zwarte bessenaroma is duidelijk aanwezig maar niet overheersend. Hoe de smaak zich verder zal gaan ontwikkelen valt uiteraard nog te bezien…