In een eerdere blogpost heb ik al eens iets verteld over ons huis Snöbäcken en het omliggende terrein. Het is van oorsprong een pachtboerderij, die deel uitmaakte van het landgoed Boo. Hoog tijd om eens wat verder uit te wijden over de geschiedenis van Snöbäcken.


De eerste in de archieven traceerbare vermelding van Snöbäcken als toponiem komen we tegen in 1761, als ene Lars Jansson er geboren wordt. Snöbäcken bestaat dan al en is dus waarschijnlijk nog een stuk ouder. Het gaat dan uiteraard niet om het huis waarin wij nu wonen: houten huizen gaan doorgaans minder lang mee dan hun stenen soortgenoten.

Het huis in de huidige versie dateert van 1909. In 1951 vond er een ingrijpende verbouwing en uitbreiding plaats. Verder is er door de vorige bewoners een aanbouw gerealiseerd in 2009.


Op foto’s uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw is Snöbäcken te zien als een boerenbedrijf, omringd door grote akkers en weilanden. De pachters, respectievelijk de familie Claesson-Johansson en de familie Granath, poseren trots met hun gezinnen op de foto voor het huis.
Daarna heeft Snöbäcken zijn agrarische bestemming verloren en is deze verruild voor een woonbestemming. De omliggende landerijen zijn “teruggegeven” aan de natuur, waardoor wij nu weer midden in het bos wonen! Pas onder de vorige bewoners (de familie Grahn) is Snöbäcken uitgebouwd van kleine boerderij met bijgebouwen tot volwaardig woonhuis met een grote omheinde tuin.

Snöbäcken maakte tot 1999 deel uit van het landgoed Boo en was als zodanig in bezit van van de adellijke familie Hamilton. Boo is een zg. fideï-commis, dat wil zeggen een landgoed dat altijd onverdeeld overgaat van de vader op de oudste zoon. Dit onverdeelde aspect is de reden dat Snöbäcken zó lang in bezit van de Hamiltons is gebleven. Zij hebben Snöbäcken altijd verpacht als boerderij aan landarbeiders en boeren, en later verhuurd als woonhuis.

Na lang aandringen mochten de vorige bewoners Snöbäcken “loskopen” van de familie Hamilton en het landgoed Boo. Wij zijn dus de eersten in de geschiedenis van Snöbäcken die het huis zonder pachtovereenkomst met de Hamiltons hebben overgenomen.


Het huis is tegenwoordig van alle gemakken voorzien. Tot 2009 werd Snöbäcken nog verwarmd door het stoken van hout. Nu beschikken we over een geavanceerd bergwarmtesysteem. De elektra– en telefoonleidingen (en dus ook internet) lopen sinds een aantal jaren ondergronds in plaats van bovengronds via palen, hetgeen de kans op stroomuitval en storingen aanzienlijk verkleint. Bovendien ziet het er een stuk aantrekkelijker uit. Snöbäcken is niet aangesloten op een gemeentelijk riool, maar heeft hiervoor een eigen gesloten rioolsysteem, dat onlangs is vernieuwd. We zijn ook niet aangesloten op het waterleidingnet, maar beschikken over drinkwater uit een eigen waterput. En ondanks het feit dat het hard werken is om zo’n groot “landgoed” te onderhouden, hebben we het hier enorm naar onze zin en zijn we er trots op om de rijke geschiedenis van Snöbäcken weer een klein stukje te mogen voortzetten…