Rivierkreeften worden in Zweden beschouwd als een delicatesse, en de maand augustus is de maand van de kreeftfeesten (“kräftskiva”). Hierbij worden gekookte rivierkreeften gegeten in combinatie met allerlei hapjes, bier en sterke drank. Dit gaat vergezeld van gezang, lampionnen en feesthoedjes. De kreeften zijn in bevroren toestand in elke supermarkt te koop (meestal afkomstig uit China) maar de ware sport is uiteraard om zelf rivierkreeften te vangen en te koken!


De vangst van rivierkreeften is streng gereguleerd omdat de beestjes anders in rap tempo uit zouden sterven. Het vangen vindt doorgaans ’s nachts plaats en is een echte belevenis. Daar gaan dan wel de nodige voorbereidingen aan vooraf.

Allereerst zoek je wormen. Met de wormen als aas ga je vissen en vang je zoveel mogelijk kleine visjes, bijvoorbeeld baars. Deze vis snij je in stukken, die je in speciale kreeftenfuiken plaatst. De fuiken zet je ’s avonds vanuit een boot of vanuit de waterkant uit op ondiepe plekken. ’s Nachts en ’s ochtends ga je er op uit om de fuiken te legen.

Niet zelden zitten er zo’n 10 á 15 kreeften in één enkele fuik (en soms helemaal niets). De fuiken worden om de twee à drie uur geleegd en weer teruggezet. Met wat geluk heb je – afhankelijk van het aantal fuiken – de volgende dag een stuk of 50-60 kreeften.

De kreeften worden gekookt in water met zout, suiker en dille. Tijdens dit proces verandert de kleur van de kreeften van bruinzwart naar donkerrood.In de namiddag of avond vindt dan het echte kreeftfeest plaats, met bijbehorende rituelen en het nodige gezang. Een kreeftfeest is een sociaal gebeuren, en vindt dan ook meestal plaats in het bijzijn van familie of goede vrienden. De kreeften worden geserveerd samen met bijvoorbeeld gekookte aardappels, haring, garnalen, gekookte eieren, salade, knäckebröd, bier en aquavit.

Het vereist enige kennis en ervaring om een kreeft op de juiste manier te ontleden en te verorberen, maar oefening baart kunst! Het hele ritueel is eigenlijk belangrijker dan het kreeftenvlees, want na een minuut of vijf pielen heb je meestal slechts een stukje over ter grootte van een garnaal…


Kreeftvissen doen we zelf meestal bij vakantiehuisjes van familie in de wijde omgeving. Hier in de buurt kan je in augustus in het nabijgelegen Avernmeer op kreeft vissen. Daar is het nog niet van gekomen, maar Snöbäcken is inmiddels wel het toneel van menig kreeftfeest geweest. En dat mag ook best wel eens met een doos kreeften uit de vriezer van de supermarkt zijn. Skål!